aanmaning (1900), wat is een aanmaning (70), wanneer aanmaning (20), termijn aanmaning (10)

Aanmaning - Wat is een aanmaning? Wanneer stuur je een aanmaning?

Datum: 18 augustus 2017

Wat doet u als de betaaldatum van een factuur is overschreden en uw klant heeft nog niet betaald? U kunt dan een aanmaning sturen. In dit artikel leggen wij uit wat een aanmaning is, wanneer u die verstuurt en wat erin moet staan.

Wat is een aanmaning?

Een aanmaning is een betalingsherinnering. Het is een bericht aan uw klant waarin u hem eraan herinnert dat de betaaldatum van een factuur van u aan hem is overschreden. Wanneer u een relatie aangaat met uw klant, spreekt u af wat hij moet betalen en wanneer. Op uw factuur geeft u dat ook aan. Spreekt u af dat er betaald moet worden op 30 dagen na factuurdatum, dan vermeldt u dat dus ook op uw factuur. Verder moet de factuur voldoen aan een aantal vereisten.

 

Wanneer verstuur ik een aanmaning?

De eerste aanmaning stuurt u wanneer de betaaltermijn van de factuur is verstreken en u nog geen betaling heeft ontvangen. Dat kan al direct de dag na het verstrijken van de betaaltermijn. 

 

Wat zet ik in een aanmaning?

Omdat er allerlei praktische redenen kunnen zijn waarom de factuur nog niet betaald is en u de relatie met uw klant goed wilt houden, is het vaak verstandig de eerste aanmaning als een vriendelijke herinnering te laten zijn. U kunt de aanmaning versturen per e-mail, brief, of per telefoon meedelen. Het is altijd verstandig te verwijzen naar de onbetaalde factuur, of deze bij te voegen, zodat geen verwarring kan ontstaan over welke factuur onbetaald is gebleven. Daarnaast kunt u het beste een datum opgeven waarvoor u nu betaling verwacht. Als de originele betaaltermijn bijvoorbeeld 30 dagen is, kunt u de klant in de eerste herinnering aangeven dat u over twee weken echt uw geld wilt zien.

 

Uw eerst brief kunt u beter betalingsherinnering noemen dan aanmaning, aangezien dat vriendelijker klinkt. Volgt er binnen de aangegeven periode geen betaling naar aanleiding van uw herinnering, dan kunt u alsnog een aanmaning sturen.