Wat is desinvestering? Wat is de desinvesteringsbijtelling? Debiteurenbeurs legt uit wat deze twee termen betekenen en wanneer het voorkomt.

Desinvestering en desinvesteringsbijtelling: wat je moet weten

Datum: 23 november 2017

Destinvestering, wat houdt het in? Een desinvestering is het intrekken van een investering, dus eigenlijk het tegenovergestelde van een investering. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip desinvesteren, maar ook waar rekening mee moet worden gehouden bij een desinvestering en de desinvesteringsbijtelling.

Wat is een desinvestering?

Een desinvestering is het terugtrekken van een investering. Bij een desinvestering wordt afstand gedaan van investeringen, zoals aandelen, obligaties en onroerend goed, vanwege verschillende redenen. Dit kan een economisch, juridisch of ethisch belang zijn. Je kunt als investeerder bijvoorbeeld van gedachte veranderen, nadat je een investering hebt gedaan. Desinvestering wordt ook wel divestering genoemd. Dit betreft echter het terugtrekken van investeringen vanwege ethisch of politiek belang. Terwijl met desinvestering het echt gaat om financiële redenen. 

Waarom zou je een desinvestering doen?

Een desinvestering kan worden overwogen als de investeerder niet meer achter deze investering staat. Dit kan komen, omdat het bedrijf waarin is geïnvesteerd louche zaken doet of als er belangenverstrengeling is. Bijvoorbeeld als een bedrijf in opspraak is gekomen met een fraudezaak, dan kunnen investeerders hun vertrouwen verliezen in de organisatie en hun investeringen terugtrekken. Of simpelweg omdat de investering niet rendeert.

Wat is de desinvesteringsbijtelling?

Je moet bij een desinvestering rekening houden met de desinvesteringsbijtelling. De desinvesteringsbijtelling wordt berekend als je binnen vijf jaar na de start van het kalenderjaar waarin je de investering hebt gedaan, desinvesteert en als de waarde van die desinvestering hoger ligt dan €2.300. Na vijf jaar hoef je geen desinvesteringsbijteling te betalen. Wat je uiteindelijk moet betalen hangt af van de initiële investering. Deze procedure kun je teruglezen op de site van de Belastingdienst.

Om goed beslagen ten ijs te komen met jouw investeringen, hebben wij 18 tips voor veilig investeren opgesteld.