Factoringbedrijf (50), Factoringmaatschappij (110)

Factoringmaatschappij - Wat is een factoringbedrijf? En wanneer schakel je die in?

Datum: 18 augustus 2017

Een factoringmaatschappij is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het financieren van uw debiteurenportefeuille. In dit artikel leggen wij u uit wanneer u een factoringbedrijf wel of niet zou moeten inschakelen.

Wat is een factoringmaatschappij?

Een factoringmaatschappij is gespecialiseerd op het terrein van debiteuren, de klanten waar u geld van tegoed heeft. Sommige factoringmaatschappijen richten zich alleen op het financieren van de facturen die u nog betaald moet krijgen, anderen bieden ook facturatiediensten aan of doen uw hele debiteurenbeheer.

 

Hoe financiert een factoringmaatschappij?

Een factormaatschappij zal meestal vooraf uw debiteurenportefeuille bestuderen. Daarna financiert zij u een percentage van het uitstaande debiteurensaldo, meestal tussen de 80-90%. Dit wordt bevoorschotting genoemd. Vooraf stelt een factormaatschappij vaak duidelijke regels, bijvoorbeeld hoe oud vorderingen mogen zijn die worden bevoorschot (meestal jonger dan 90 dagen), in welke landen de debiteuren zich mogen bevinden en welke partijen worden uitgesloten.

 

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een factoringmaatschappij?

Het inschakelen van een factormaatschappij heeft de volgende voordelen:

  • Factoringmaatschappijen bevoorschotten u een hoger percentage van uw debiteuren dan de bank. Als u snel groeit of om andere redenen meer financiering nodig hebt, kan een factormaatschappij beter bij u passen dan een bank
  • Uw financiering is niet vooraf gemaximeerd, maar kan meegroeien als uw omzet groeit
  • Door uw debiteurenbeheer ook uit te besteden, houdt u meer tijd over voor waar u het beste in bent: ondernemen

 

Wat zijn de nadelen van het inschakelen van een factoringmaatschappij?

De nadelen van het inschakelen van een factormaatschappij kunnen de volgende zijn:

  • U heeft veel informatie prijs te geven aan de factormaatschappij;
  • De kosten die factormaatschappen rekenen, zijn niet altijd transparant. Behalve een rente over het uitgeleende geld, betaalt u vaak een beheerfee of financiering provisies, en soms ook verzekeringsprovisies. Dat maakt vergelijken lastig.
  • In het algemeen wordt gevreesd dat factoring een negatieve indruk kan opwekken bij uw klanten. Dat hangt echter sterk van de klant af. Onze indruk is dat factoring meer en meer wordt geaccepteerd als financieringsmiddel.
  • Vaak moet uw klant toestemming geven om de vorderingen op haar te financieren via factoring.

 

Kortom, factoring is een goede manier om meer werkkapitaal te financieren. Als u kiest voor deze oplossing is het verstandig deskundig advies in te winnen. En het loont altijd om het aanbod van diverse partijen met elkaar te vergelijken.

 

        

Bernd Vinke - General Management Finance
“Ik heb een internationale achtergrond in finance en consultancy. Het grootste deel van mijn carrière heb ik gewerkt in groeiende sectoren met jonge innovatieve bedrijven.”
Lees hier meer over het Debiteurenbeurs team...

Vragen of inschrijven voor debiteurenbeurs?
Neem gerust contact met mij op per e-mail of bel 085 303 1780.