Factuur verkopen, factoring

6 punten om op te letten bij het verkopen van je factuur

Datum: 5 juni 2018

Je factuur verkopen om financiering aan te trekken: in Nederland nog betrekkelijk nieuw en zeldzaam, in het buitenland al veel langer gebruikelijk. Wist je dat oude Egyptenaren al facturen verkochten om financiering aan te trekken? En factoring is eigenlijk altijd al het verkopen van facturen geweest, maar dan meestal in bulk. Tegenwoordig kun je ook incidenteel je facturen verkopen om kortstondige geldnood op te lossen. Waar moet je op letten als je kiest voor het verkopen van je factuur?

     

      Met wie heb je te maken?

Tegenwoordig zijn heel wat bedrijven actief in het opkopen van facturen. Maar heel vaak wordt uit de website niet duidelijk met welke personen je te maken hebt. En natuurlijk wil je weten met wie je zaken doet. Zijn die personen betrouwbaar? Hoe gaan ze om met je klant? Alleen Debiteurenbeurs heeft van de Autoriteit Financiële Markten een ontheffing gekregen. En wie we zijn, dat kun je zien op de site.

 

      Welke verplichtingen heb je?

Sommige kopers van facturen verplichten je om alle facturen via hen te verkopen. Of om altijd je facturen te verkopen, ook als je zelf niet echt financieringsbehoefte hebt. Of om alle facturen op een bepaalde klant te verkopen. Of om facturen te verkopen voor een vooraf vastgelegde periode. Dat willen ze om voldoende te kunnen verdienen aan je. Op zich begrijpelijk misschien, maar flexibiliteit is ook wat waard. Controleer dus vooraf je verplichtingen!

 

      Wat kost het echt?

Echt goede vergelijkingssites voor dit soort diensten zijn er niet. De meeste bedrijven publiceren hun tarieven ook niet. Informeer daarom vooraf goed wat het kost. Niet zelden betaal je behalve rente, ook nog dossierkosten, kredietlimietkosten, informatiekosten en/of incassokosten voor het verkopen van je facturen. En let ook op “vanaf-prijzen” bij het verkopen van je facturen! Daarom: controleer vooraf wat het je gaat kosten.

 

Welk risico loop je zelf nog op je afnemer?

Er zijn twee vormen: of de koper van de factuur neemt de vordering met al het risico over, of de koper houdt een claim op jou. Die claim noemen we “recourse”. Als de debiteur niet betaalt kan de koper nog bij jou aankloppen om te betalen. Dat doet de koper om er zeker van te zijn dat je zelf je goede facturen aanbiedt, en niet alleen de probleemgevallen. Het is belangrijk vooraf goed te beseffen aan welke vorm je begint. 

 

Kiest bewust welke facturen je aanbiedt

Hoe beter je klant en de afspraken met je klant, hoe groter de kans dat iemand de factuur van je wil kopen. Bedenk dus vooraf goed welke facturen op welke klanten je gaat aanbieden. Hoewel een lager risico bij veel financiële producten leidt tot een lagere rente, is dit bij het verkopen van facturen nergens het geval, behalve bij Debiteurenbeurs. Hoe beter je klant, hoe lager het risico, hoe lager de kosten. Hoe goed je klant is kun je controleren bij kredietwaardigheidsbureau’s als Graydon, Creditsafe en Dunn en Bradstreet. 

 

 Stem het vooraf af met je klant

Je klant krijgt ook met de koper van de factuur te maken. Daar moet hij namelijk aan gaan betalen. Soms sluit een klant dat uit in zijn algemene voorwaarden (verpandings- en cessieverbod).  Maar ook als hij dat niet doet is het verstandig je klant vooraf op de hoogte te brengen. En wie weet is hij wel bereid tegen een betalingskorting sneller te betalen en hoef je de factuur helemaal niet te verkopen. 

 

Wil je meer tips ontvangen over het financieren van je bedrijf? We hebben er inmiddels meer dan 100 over verschillende onderwerpen! Laat je naam en e-mailadres achter op ons contactformulier. We delen onze kennis graag!