factuur verkopen facturen verkopen vordering verkopen

10 situaties wanneer facturen verkopen je bedrijf een boost geeft

Datum: 19 juni 2018

Een factuur verkopen om je bedrijf te financieren. Wanneer is dat nu een slimme oplossing? Als je denkt aan financiering voor je bedrijf denk je vast eerst aan geld lenen, maar er zijn ook veel andere oplossingen, zoals het verkopen van je factuur. We noemen hieronder een aantal situaties waarin het verkopen van een factuur een handige oplossing is die we in de praktijk vaak tegenkomen.

1.    Je hebt voor een korte periode geld nodig

En met kort bedoelen we: een paar weken. Iedereen heeft weleens een dipje in de cashflow of snel behoefte aan wat extra geld voor een grote uitgave. Verkoop je factuur en je kunt door.

 

2.    Je wilt geen dikke businessplannen schrijven

Voor veel financieringsvormen moet je een businessplan, jaarcijfers en prognoses aanleveren. Liefst opgesteld met een accountant of dure adviseur. Heb je daar geen zin in, dan is het verkopen van je vordering een snelle en goedkope oplossing.

 

3.    Je wilt flexibel blijven en niet te afhankelijk worden van een financier

Een lening voor langere tijd kan handig zijn, maar de financier die hem verstrekt vraagt alle zekerheden. Gaat het even wat minder, dan zul je met hem te maken krijgen. Andere financiers vinden is dan lastig, want al je zekerheden zijn al verpand. Wanneer je je factuur verkoopt gaat het er vooral om dat je klant betaalt, ongeacht hoe het verder met jou gaat. Behalve de factuur die je verkoopt zijn er geen andere zekerheden nodig.

 

4.    Je hebt vaste maandelijkse inkomsten van je klanten, maar moet gedurende de maand vaste uitgaven doen

Je bent ZZP-er bijvoorbeeld, of je hebt een bedrijf met een vaste klantenkring: ze betalen trouw elke maand die opdrachtgevers, maar juist deze maand heb je een extra besteding te doen. Verkoop je factuur en je hebt met een paar dagen geld.

 

5.    Je bedrijf groeit hard

Je bent lekker bezig met je bedrijf: veel nieuwe klanten! Gefeliciteerd! Voor die nieuwe klanten moet werk gedaan worden. Dus je moet mensen aannemen (en betalen!), inkopen doen (en betalen!) en je mag de factuur pas sturen als je werk erop zit en pas één of twee maanden later betaalt je klant. Verkoop je factuur en voorkom in ieder geval die laatste één of twee maanden wachten.

 

6.    Je wilt niet persoonlijk meetekenen op een financiering

Zeker als je een bedrijf met minder dan 10 man hebt dat voor een belangrijk deel drijft op jouw inzet (je bent dus echt ondernemer en niet manager) moet je vaak in privé meetekenen om geld te lenen. Wil je dat niet, dan is verkopen van facturen een prettige oplossing.

 

7.    Je wilt commercieel voordeel halen door je klanten een langere betaaltermijn te gunnen

Je wilt die opdracht graag doen, maar de concurrentie zit niet stil en legt ook een goede offerte neer. Voor sommige opdrachtgevers kan later betalen een reden zijn om jouw de opdracht te gunnen. Maar hoe moet jij dan je uitgaven bekostigen als je langer moet wachten op je geld? Verkoop je factuur alvast. Zorg dus wel dat je alvast een factuur mag sturen maar bereid bent langer te wachten op je geld. En als je slim bent verreken je de kosten van de langere betaaltermijn in je offerte. 

 

8.    Je wilt snel over je geld kunnen beschikken

Bij veel financieringsaanvragen duurt het lang voor je antwoord krijgt. Die tijd heb je soms niet. Wil je snel een beslissing en snel over je geld kunnen beschikken? Verkoop je factuur.

 

9.    Je wilt je niet voor lange termijn vastleggen

Veel financieringscontracten kennen bepalingen om jou lang vast te houden als klant. Ze beperken daarmee je bewegingsvrijheid. Als je je factuur verkoopt via de Debiteurenbeurs geldt dat niet. Zodra de factuur is betaald ben je vrij om andere mogelijkheden te verkennen.

 

10.Je moet de inkoop voor je project betalen

Je hebt die mooie opdracht binnen maar moet de inkoop alvast betalen, terwijl je het werk nog moet doen en daarna pas betaalt gaat krijgen. Verkoop je factuur alvast en betaal daarvan de inkoop. 

 

 

Wil je eens ervaring opdoen met facturen verkopen? Schrijf je nu gratis in op de Debiteurenbeurs via deze link of de oranje knop boven in de balk. Wij nemen dan contact met je op, beantwoorden al je vragen en je kunt daarna direct aan de slag!