factuurnummer (720), wat is een factuurnummer(40)

Wat is een factuurnummer? Zo bepaalt u de factuurnummers

Datum: 31 juli 2017

Wie facturen schrijft, maakt gebruik van een factuurnummer. Op iedere factuur die een ondernemer de deur uit doet, hoort een uniek factuurnummer te staan. Aan de hand van dit unieke factuurnummer is elke factuur te traceren en achterhalen. Het is belangrijk dat op elke factuur een opvolgend factuurnummer staat, zodat achteraf is te achterhalen of er geen factuur ontbreekt.

 

Wat is een factuurnummer?

Een factuurnummer is een uniek nummer dat het mogelijk maakt om facturen van elkaar te onderscheiden. Het factuurnummer staat vaak rechtsboven op de factuur. Het gemak van een factuurnummer voor klanten is dat zij zo snel geholpen kunnen worden met vragen over een specifieke factuur. Voor ondernemers is het factuurnummer relevant om de boekhouding nauwkeurig en eenvoudig te kunnen uitvoeren.

 

Verplichting Belastingdienst

Volgens de factuureisen van de belastingdienst is het verplicht voor ondernemers om facturen volgens opeenvolgende nummering van een uniek factuurnummer te voorzien. Bij een controle wil de Belastingdienst namelijk in één oogopslag kunnen zien of er facturen buiten de boeken worden gehouden. Het is dus niet alleen van belang dat facturen van een nummer zijn voorzien, maar ook dat de nummers oplopen per factuur.

 

Welke factuurnummers zijn handig?

U kunt natuurlijk gewoon met factuurnummer 1 beginnen. Soms is het echter beter uw eerste factuur een hoger nummer te geven, bijvoorbeeld 100. De klant die de eerste factuur ontvangt zou kunnen denken dat u heel onervaren bent. Een handig systeem voor nummering van de facturen maakt dat u ze altijd eenvoudig terug kunt vinden. Veel mensen gebruiken een combinatie van jaartal en nummer op de factuur. Let wel op dat u genoeg ruimte houdt. Denkt u meer dan duizend facturen te gaan versturen dan moet u na het jaartal natuurlijk vier getallen noteren. 

 

Software vereenvoudigt factuurnummers

Het is belangrijk dat de nummers op de facturen elkaar opvolgen en dat u geen gaatjes laat vallen! Dat kan later tot verwarring leiden en kan een conflict met de Belastingdienst opleveren. Met name bij het handmatig opstellen van een factuur kan zomaar een nulletje teveel of te weinig voorkomen. Factuurprogramma’s nummeren facturen automatisch. Daar is het risico op een factuur met een verkeerd nummer dus afwezig.